Κυριακή 13 Μαΐου 2012

ΑΠΟΚ Βελούχι-Άγραφα 6-0

Το 17ο κύπελλο Ευρυτανίας προσέθεσε στην πλούσια συλλογή του η ομάδα του ΑΠΟΚ, που αναδείχτηκε κυπελλούχος Ευρυτανίας 2012. Στον τελικό επικράτησε των Αγράφων με το εντυπωσιακό 6-0. Το σκορ πήρε μεγάλες διαστάσεις από το 65΄ και έπειτα, όπου σημειώθηκαν τα 5 από τα 6 τέρματα της συνάντησης.
Ο 22ος τελικός κυπέλλου της ΕΠΣ Ευρυτανίας διεξήχθη την Κυριακή 13/5 στο Δημοτικό στάδιο Καρπενησίου και ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα. Έγινε για μεγάλο χρονικό διάστημα υπό καταρρακτώδη βροχή και με την απουσία φιλάθλων.
Ο ΑΠΟΚ, παίζοντας με «σβηστές» μηχανές πανηγύρισε την κατάκτηση ενός ακόμη κυπέλλου. Η ομάδα του Βελουχίου στην μετά Σερμπέση εποχή έκλεισε την αγωνιστική σεζόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από την αρχή πήρε τα ηνία του παιχνιδιού και πίεσε στον αντίπαλο. Μόλις ήρθε το πρώτο γκολ έριξε την απόδοση του. Στα τελευταία λεπτά ανέβασε πάλι στροφές και παίζοντας όμορφο επιθετικό ποδόσφαιρο προσέφερε ουσία και θέαμα.
Τα Άγραφα του Δημήτρη Αντωνίου αδικούνται από το τελικό σκορ, καθώς για 65΄ λεπτά ήταν μέσα στο ματς και διεκδικούσαν επί ίσοις όροις το τρόπαιο παρά τις αμέτρητες απουσίες. Στα τελευταία λεπτά το συγκρότημα του Κατσαντώνη κατέρρευσε και δέχτηκε την συντριβή, χάνοντας έναν ακόμη τίτλο την φετινή σεζόν. Οι Αγραφιώτες έπαιξαν με πολλά νέα παιδιά.

Δεύτερο μεγαλύτερο σκορ
Μετά το 8-1 του Αίολος-Ραπτόπουλο (1999-2000) το 6-0 είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σκορ σε τελικό κυπέλλου Ευρυτανίας (Μαζί με το 7-1 του ΑΠΟΚ-Απεραντιακός το 2004-2005).

Αργοπορία λόγω βροχόπτωσης
Καταρρακτώδη βροχή ξέσπασε λίγα λεπτά πριν την έναρξη του παιχνιδιού. Ο ρέφερι Κακουλίδης ξεκίνησε την αναμέτρηση με ολιγόλεπτη καθυστέρηση μέχρι να κοπάσει η βροχόπτωση. Τελικώς όλο το πρώτο μέρος έγινε κάτω από δυνατή βροχή.

Χωρίς κόσμο
Οι κακές καιρικές συνθήκες και ο βροχερός καιρός απέτρεψαν αρκετό κόσμο να βρεθεί στο γήπεδο, στην γιορτή του ποδοσφαίρου της Ευρυτανίας. Γύρω στα 40-50 άτομα βρέθηκαν στην κερκίδα στο δεύτερο μέρος, ενώ ορισμένοι είδαν τον τελικό μέσα από τα αυτοκίνητα τους.

Πως ξεκίνησε ο ΑΠΟΚ
Με γκολκίπερ τον Ρεσίτη ξεκίνησε το Βελούχι. Δεξιός μπακ ήταν ο Πασσάς και αριστερός ο Κώστας Γενιτσαρόπουλος. Στην άμυνα έπαιξε ο Πολυτσέρης, με τον Ντουφεκιά. Στα αμυντικά χαφ αγωνίστηκε ο Ζαραβέλης ,με τον Μπόνια και ο Κατσαδούρος ήταν πιο μπροστά τους σε ελεύθερο ρόλο. Δεξιός μέσος ξεκίνησε ο Κουτσουπιάς και αριστερός ο Αλέξανδρος Γενιτσαρόπουλος. Στην κορυφή της επίθεσης έπαιξε ο Μπακαλίδης.

Πως αγωνίστηκε ο Κατσαντώνης
Την εστία των Αγράφων υπερασπίστηκε ο Γιώργος Καλύβας. Δεξιός αμυντικός ήταν ο Θεοχάρης που σύγκλινε πολλές φορές στο κέντρο της άμυνας και αριστερός ο Γιαννιώτης. Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο αποτελούσε ο Ράπτης, με τον Ταξιάρχη Καλύβα. Στο κέντρο στα αμυντικά χαφ έπαιξε ο Κώστας Καλύβας με τον Αθανασόπουλο και πιο μπροστά τους ήταν ο Γεωργιάδης. Δεξιός μέσος ήταν ο Μάρκης και αριστερός ο Σιταράς. Μοναδικός επιθετικός ήταν ο έμπειρος Γαλανός.

Ντεμπούτο Κρασιά-Γιαννίτσαρη
Ο Γιώργος Κρασιάς μαζί με τον Χρήστο Γιαννίτσαρη καθοδήγησαν την ομάδα του Βελουχίου στον 22ο τελικό κυπέλλου.


Επανεμφάνιση Μπόνια


Ο Κώστας Μπόνιας αγωνίστηκε μετά από αρκετό καιρό, αφού ξεπέρασε πλήρως τον τραυματισμό του. Στον πάγκο έμεινε ο τραυματίας Τάσος Γεωργακόπουλος, αλλά και ο Δημήτρης Κουρλός.

Χωρίς 4ο διαιτητή
Δεν προσήλθε ο 4ος διαιτητής Νεκτάριος Χρυσαφόπουλος. Ο αρχικά ορισθέντας 4ος Γιώργος Δροσίνης αντικατέστησε τον Νεκτάριο Χρυσαφόπουλο στο παιχνίδι της Γρανίτσας με την Παλαιοκατούνα.

Αμέτρητα τα προβλήματα του Κατσαντώνη
Ούτε ένα ούτε δυο ήταν τα αγωνιστικά προβλήματα των Αγράφων, καθώς πληθώρα ποδοσφαιριστών απουσίαζαν. Έλλειπαν μεταξύ των άλλων οι τιμωρημένοι Άλκης Κατής, Πάνος Ζωχάκης και Λάμπρος Σβερώνης, οι τραυματίες Λεωνίδας Κόγιας και Βασίλης Ντότσικας, αλλά και ο πρώτος σκόρερ Τάσος Κωστούλα, όπως  και οι ογκόλιθοι στην άμυνα Φάνης Μπισμπίκης και Χρήστος Κατσίκας. Ως εκ τούτου ο Δημήτρη Αντωνίου κατέβασε σύνθεση ανάγκης και με αρκετούς παίκτες να αγωνίζονται σε θέσεις που δεν τους έχουμε συνηθίσει.

Οι παρουσίες από την ΕΠΣΕ
Παρών ήταν στο γήπεδο ο Πρόεδρος της ΕΠΣΕ Δημήτρης Πεταρούδης, ο έφορος Κώστας Κατσαδούρος, ο ταμίας και παρατηρητής του αγώνα Θανάσης Τσατσαράγκος, το νέο μέλος Κώστας Χούπας και ο αρχιδαιτητής της ΕΠΣΕ Νίκος Λαθύρης. Συνολικά βρέθηκαν στον τελικό μόλις 4 μέλη της ΕΠΣΕ από τα 9 του συμβουλίου. Να τονίσουμε ότι η απουσία του γενικού γραμματέα Διονύση Βονόρτα ήταν δικαιολογημένη, καθώς εκτέλεσε χρέη παρατηρητή στο παιχνίδι της Β΄ Κατηγορίας στο Ραπτόπουλο. 


Χωρίς διοίκηση
Κανένα μέλος της διοίκησης του Βελουχίου δεν παραβρέθηκε στο γήπεδο, πέραν του Χρήστου Γιαννίτσαρη, που πλέον αποτελεί μέλος του τεχνικού δίδυμου. Απουσίαζε από τον τελικό ακόμη και ο Πρόεδρος Νίκος Γκορόγιας που φέτος ήταν κοντά σε όλα τα παιχνίδια της ομάδας.

Επάνοδος Σιταρά-Ράπτη

 












Στο βασικό σχήμα βρέθηκαν οι νεαροί Άρης Σιταράς και Μιχάλης Ράπτης, που αγωνίστηκαν ύστερα από καιρό. Ενώ οι δυο αλλαγές Σπύρος Λαμπρόπουλος και Δημήτρης Σαλαμάρας είχαν ελάχιστη συμμετοχή στο πρωτάθλημα και αγωνίστηκαν λόγω των ελλείψεων. Για συμπλήρωση 18αδα ούτε λόγος στον «πληγωμένο» Κατσαν΄των.

Α΄ Μέρος

Αδιάκοπη βροχή
Υπό καταρρακτώδη βροχή έγιναν και τα 45΄ λεπτά του πρώτου μέρους.


Σκόρερ ο Ζαραβέλης


Ο μέσος Χάρης Ζαραβέλης μόλις στο 8ο λεπτό άνοιξε το σκορ με ένα δυνατό σουτ εκτός περιοχής.

Μπλοκαρισμένος ο ΑΠΟΚ
Τα Άγραφα βγήκαν στην επίθεση και απείλησαν μέσα από αντεπιθέσεις μετά τα πρώτα λεπτά. Είχαν ένα καλό διάστημα σε απόδοση, όπου μπλόκαραν όλα τα επιθετικά ατού του Βελουχίου.

Οι καλύτερες φάσεις
8΄ : Ο Μπακαλίδης πάσαρε στον Ζαραβέλη, ο οποίος έκανε το δυνατό σουτ εκτός περιοχής, η μπάλα έσκασε μπροστά στον Καλύβα στο κέντρο του τέρματος και κατέληξε στα δίχτυα για το 1-0.
17΄ : Απευθείας εκτέλεση φάουλ του Γεωργιάδη από αριστερά και μακρινή θέση μπλόκαρε στην δεξιά του γωνία ο Ρεσίτης.
30΄ : Ο Μπακαλίδης έκλεψε από τον Σιταρά, έκανε την κούρσα, μπήκε στην περιοχή από δεξιά, σούταρε δυνατά, όμως ο Καλύβας απέκρουσε στην δεξιά του γωνία.
32΄ : Ο Πασσάς σέντραρε από δεξιά, ο Μπακαλίδης έδωσε στον Γενιτσαρόπουλο Α. αυτός γύρισε, ο Κουτσουπιάς έστρωσε στον Ζαραβέλη, που από το ύψος της μικρής περιοχής σούταρε δίπλα από το δεξί δοκάρι των Αγράφων.
42΄ : Έξυπνη εκτέλεση φάουλ του Γεωργιάδη από δεξιά απέκρουσε δύσκολα από το δεξί του «παραθυράκι» ο Ρεσίτης.
43΄ : Σουτ του Κατσαδούρου εκτός περιοχής μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια στην αριστερή του γωνία ο γκολκίπερ των Αγράφων.

Άλλαξαν εμφανίσεις
Οι 22 ποδοσφαιριστές λόγω της βροχής άλλαξαν εμφανίσεις κατά την διάρκεια της ανάπαυλας του ημιχρόνου

Β΄ Μέρος

Σταμάτησε η βροχή
Κάτω από κανονικές συνθήκες παίχτηκε το δεύτερο ημίχρονο, αφού η βροχή σταμάτησε.

Χωρίς ρυθμό
Τα πρώτα 20 λεπτά του δεύτερου μέρους δεν είχαν ρυθμό και καμία ομάδα δεν έδειξε κάτι.

Κοντά στην ισοφάριση
Τα Άγραφα προσπάθησαν να φτάσουν στην ισοφάριση και ήταν κοντά να το πετύχουν σε δυο περιπτώσεις στο 63΄.

Χατ-τρικ Φλωράκη σε 12 λεπτά


Μόλις σε 12 λεπτά ο επιθετικός Γιάννης Φλωράκης σκόραρε τρεις φορές και ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 4-0. Ο ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΚ έχει σκοράρει και άλλες φορές στο παρελθόν σε τελικούς κυπέλλου.

Το 5ο ο Κουτσουπιάς


Το πρώτο του γκολ την φετινής σεζόν πέτυχε και ο Χάρης Κουτσουπιάς στο 85ο λεπτό. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής στα τελευταία παιχνίδια αγωνίζονταν στο δεξιό άκρο της άμυνας, ωστόσο στον τελικό χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

Βρήκε δίχτυα και ο Μπακαλίδης


Στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού ο Άλεξ Μπακαλίδης έδωσε διαστάσεις θριάμβου διαμορφώνοντας το τελικό 6-0. Αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του ΑΠΟΚ και στο κύπελλο με 4 γκολ, φτάνοντας τα 17 επίσημα.

Κατέρρευσαν
Τα Άγραφα κουράστηκαν στα τελευταία λεπτά ελλείψει προπονήσεων και «γκρέμισαν» την πολύ καλή εικόνα που είχαν μέχρι το 65΄.

Οι καλύτερες φάσεις
63΄ : Ο Θεοχάρης εκτέλεσε φάουλ από δεξιά, ο Καλύβας Κ. στο δεύτερο δοκάρι από κοντά πλάσαρε άουτ από την δεξιά γωνία του Βελουχίου.
63΄ : Ωραία ενέργεια του Γεωργιάδη και σουτ εκτός περιοχής πέρασε ελάχιστα πάνω από το τέρμα του Ρεσίτη.
66΄ : Ο Κουτσουπιάς μετά από γρήγορη αντεπίθεση του ΑΠΟΚ πάσαρε στον Φλωράκη που με καταπληκτικό σουτ εκτός περιοχής σημάδεψε το αριστερό «παραθυράκι» των Αγράφων (2-0).
69΄ : Ο Μπόνιας έδωσε στον Μπακαλίδη, ο οποίος μέσα από την περιοχή και αριστερά σούταρε δυνατά πάνω από το τέρμα του Καλύβα.
70΄ : Ο Μπακαλίδης τροφοδότησε τον Φλωράκη, που μπήκε στην περιοχή από αριστερά απέναντι στον Καλύβα και με υποδειγματικό πλασέ στην αριστερή γωνία πέτυχε το 3-0.
78΄ : Ο Μπακαλίδης έκανε προσωπική ενέργεια από δεξιά σέντραρε και ο Φλωράκης εύκολα από κοντά με σουτ στην αριστερή γωνία του Κατσαντώνη πραγματοποίησε το 4-0, πετυχαίνοντας χατ-τρικ.
85΄ : Ο Ξαγάρας σέντραρε από δεξιά και ο Κουτσουπιάς από καλή θέση μέσα στην περιοχή με προβολή στην δεξιά γωνία του Καλύβα έκανε το 5-0.
86΄ : Σέντρα-σουτ του Μάρκη από πλάγια δεξιά απέκρουσε με τις γροθιές ο Ρεσίτης.
91΄ : Ο Φλωράκης σέντραρε από αριστερά  ο Κατσαδούρος έκανε το μονοκόμματο βολ-πλανέ λίγο έξω από την μικρή περιοχή και ο Μπακαλίδης, που βρέθηκε στην πορεία της μπάλας  από κοντά με σουτ διαμόρφωσε εύκολα το τελικό 6-0.

Δεν πανηγυρίστηκε το τρόπαιο
Μετά την λήξη της αναμέτρησης αν και ο ΑΠΟΚ κατέκτησε το κύπελλο, δεν πανηγυρίστηκε. Ο πρωταρχικός στόχος ήταν η επίτευξη της παραμονής στην Δ΄ κατηγορία.



Διακριθέντες
ΑΠΟΚ Βελούχι : Φλωράκης, Ζαραβέλης, Κατσαδούρος, Πασσάς, Μπακαλίδης
Άγραφα : Γεωργιάδης, Αθανασόπουλος, Ράπτης

Δηλώσεις Προπονητών

Γιώργος Κρασιάς (ΑΠΟΚ Βελούχι) : «Ήταν ένα παιχνίδι, που δεν το θεωρούσαμε εύκολο. Είπαμε ότι εύκολο μπορούμε να το κάνουμε μόνο εμείς με την απόδοση μας μέσα στο γήπεδο. Καταφέραμε και προηγηθήκαμε σχετικά νωρίς και είπαμε ότι ια έχουμε ανάλογη συνέχεια, αλλά τα πράγματα δεν πήγαιναν, όπως τα υπολογίζαμε. Με την λήξη του ημιχρόνου είπαμε κάποια πράγματα με τ παιδιά, γίνανε και οι απαραίτητες αλλαγές που ήταν αναγκαίες και μοιραία για τους αντίπαλους το σκορ πήρε αυτές τις διαστάσεις. Βασικός στόχος της ομάδας ήταν να μείνουμε στην κατηγορία, αυτό δεν το καταφέραμε για λόγους εξωαγωνιστικούς περισσότερο, γιατί αγωνιστικά ήμασταν καλύτεροι από ομάδες, που σωθήκανε και επόμενος στόχος ήταν το κύπελλο. Ο ΑΠΟΚ, παρόλο που έχει κατακτήσει τόσους τίτλους είναι διψασμένος ακόμη για διακρίσεις και είπαμε ότι πρέπει να το πάρουμε και αυτό το κύπελλο. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στα παιδιά και στην αντίπαλη ομάδα των Αγράφων και να τους ευχηθώ ένα καλό καλοκαίρι και ότι ποθεί ο καθένας προσωπικά. Εμείς θα βρεθούμε με την διοίκηση να δούμε τι γίνεται με το μέλλον και τα νεότερα, όταν ξεκινήσει η προετοιμασία. Τώρα θα ξεκουραστούμε θα ηρεμήσουμε λίγο και περισσότερα μπορούμε να πούμε προσεχώς.»

Χρήστος Γιαννίτσαρης (ΑΠΟΚ Βελούχι) : «Ξεκινήσαμε πολύ δυνατά, ευτυχήσαμε να προηγηθούμε πολύ γρήγορα στο σκορ, όμως αντί να λειτουργήσει ευεργετικά για μας, καθίσαμε αρκετά και χάσαμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και το κέντρο και κατά συνέπεια να ανέβει ο αντίπαλος και μας πιέσει. Σε αυτό το διάστημα ήμασταν παρά πολύ κακοί. Μπήκαμε στα αποδυτήρια, κάναμε κάποιες διορθωτικές κινήσεις, κάναμε μια γρήγορη αλλαγή στο 55΄ και καλυτέρευσε η ομάδα, είχαμε καλύτερη κυκλοφορία.  Από ότι δείχνει το τελικό σκορ επικρατήσαμε σχετικά εύκολα, αν εξαιρέσουμε το κακό διάστημα από το 20΄ μέχρι 45΄. Νομίζω ότι τελικά επικρατήσαμε δικαία έναντι εντός αντιπάλου, που είχε ένα αξιόμαχο σύνολο που μας κοντράρισε αρκετά. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά.»

Δημήτρης Αντωνίου (Άγραφα) : «Να δώσουμε συγχαρητήρια και στις δυο ομάδες, για την προσπάθεια που κάνανε στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς και ιδιαίτερα στην κυπελλούχο ομάδα του Βελουχίουμ μια ιστορική ομάδα. Για μας ήταν σίγουρα μεγάλη τιμή ότι βρεθήκαμε στον τελικό στην μικρή ιστορία του συλλόγου. Προσπαθήσαμε παρά τις πάρα πολλές απουσίες που είχαμε, με τα νέα μας παιδιά που ήταν το μεγάλο μας κέρδος στην σημερινή εμφάνιση. Μέχρι και το 65΄ λεπτό ήμασταν στο 1-0 και παρότι προσπαθήσαμε να ισοφαρίσουμε με 3 κλασικές ευκαιρίες για γκολ. Βέβαια δεχτήκαμε το γκολ στην αντεπίθεση και δεν δικαιολογείται έτσι η χαλάρωση μετά το δεύτερο γκολ, ώστε να διευρυνθεί το σκορ. Σίγουρα για μας ήταν το τελευταίο, ο στόχος μας ήταν το πρωτάθλημα, το οποίο δεν ήρθε. Έξαλλου η ομάδα είναι καινούργια υπάρχουν προοπτικές υπάρχει βάθος, νέα παιδιά. Ελπίζουμε μια επόμενη σεζόν να είναι καλύτερη από την προηγούμενη και να ευχηθούμε καλό καλοκαίρι σε όλους και συγχαρητήρια σήμερα στην διαιτησία.»

Συνθέσεις Ομάδων

ΑΠΟΚ Βελούχι (Χρήστος Γιαννίτσαρης & Γιώργος Κρασιάς) : Ρεσίτης, Πασσάς(83΄ Συγκελόπουλος), Γενιτσαρόπουλος Κ., Ζαραβέλης, Ντουφεκιάς, Πολυτσέρης, Μπόνιας(72΄ Ξαγάρας), Κατσαδούρος, Κουτσουπιάς, Μπακαλίδης, Γενιτσαρόπουλος Α.(52΄ Φλωράκης)

Άγραφα (Δημήτρης Αντωνίου) : Καλύβας Γ., Θεοχάρης, Γιαννιώτης, Καλύβας Τ., Ράπτης, Αθανασόπουλος(75΄ Σαλαμάρας), Μάρκης, Καλύβας Κ., Γαλανός, Γεωργιάδης, Σιταράς(55΄ Λαμπρόπουλος)

Διαιτητής : Νίκος Κακουλίδης (ΣΔΠ Ευρυτανίας)
1ος Βοηθός : Λάμπρος Κολοκώτσιος (ΣΔΠ Ευρυτανίας)
2ος Βοηθός : Βαγγέλης Λαθύρης (ΣΔΠ Ευρυτανίας)



























Ρεπορτάζ & Φωτογραφίες : Παναγιώτης Κολλημένος