Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Αίολος-ΑΠΟΚ Βελούχι 1-0

Το γκολ-πέναλτι του Κώστα Ρούσση στο 86ο λεπτό χάρισε τον Αίολο το κύπελλο σε ένα κλειστό ματς με σκορ 1-0 εις βάρος του πολυνίκη του θεσμού ΑΠΟΚ.
Ο 27ος τελικός κυπέλλου Ευρυτανίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Μαρτίου στο Δημοτικό στάδιο Καρπενησίου και άρχισε στις 3 το μεσημέρι. Έγινε κάτω από ηλιοφάνεια, καλές καιρικές συνθήκες και παρουσία περίπου 300 θεατών.
Ο Αίολος του Σπύρου Λέντα πήρε τον τίτλο 4 λεπτά πριν το φινάλε με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Κώστα Ρούσση, αφού προηγουμένως στην φάση είχε προηγηθεί μεγάλη χαμένη στιγμή του Λαρυμνιώτη φορ. Οι πρωταθλητές Ευρυτανίας πρόσεξαν τα μετόπισθεν τους και όταν τους δινόταν οι προϋποθέσεις προσπαθούσαν να γίνουν απειλητικοί.
Ο ΑΠΟΚ του Γιάννη Φλωράκη είχε και αυτός αρκετά καλά διαστήματα, όπου δημιούργησε τις ευκαιρίες για το γκολ. Κυρίως στα μισά της επανάληψης όπου απώλεσε 2-3 καλές στιγμές, όμως στην συνέχεια ο Αίολος έδειξε να έχει περισσότερη θέληση και αντοχές, με τον Δημήτρη Τσιλιμέκη να υποπίπτει σε ολέθριο λάθος και πέναλτιμ που έκρινε τον τελικό.
Ο κυπελλούχος Αίολος θα εκπροσωπήσει το νομό μας στον θεσμό του κυπέλλου ερασιτεχνών, ενώ οι δυο ομάδες θα αναμετρηθούν μια εβδομάδα αργότερα για το πρωτάθλημα.

Μάζεψε κόσμο
Οι καλές καιρικές συνθήκες βοήθησαν στην παρουσία θεατών. Περίπου 300 άτομα παρακολούθησαν έναν κλειστό αγώνα που κρίθηκε στο γκολ.





Πλην ενός


Μόλις 1 άτομο της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΣ Ευρυτανίας απουσίαζε από τον τελικό. Πλην του Προέδρου Γιώργου Παπαντζίμα (Φωτογραφία) στον τελικό είδαν οι: Παναγιώτης Παπαδημητρίου, Βασίλης Κατσίκης, Νίκος Δροσίνης, π. Ευάγγελος Φεγγούλης, Σωτήρης Διώτης και Θωμάς Θεοδωρογιάννης. Απουσίαζε μόνο ο Βασίλης Μπούρας. Το παρών έδωσε και ο εκπαιδευτής διαιτησίας της ΕΠΣ Ευρυτανίας Γιάννης Καλύβας.


Οι επίσημοι


Τον τελικό παρακολούθησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Άρης Τασιός (Φωτογραφία), ο διευθυντής της Α.Δ. Ευρυτανίας Γιάννης Νικοπολίδης, καθώς και η Αντιδήμαρχος Αγράφων Βάσω Φεγγούλη και ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης.



Στον τελικό και πέρυσι


Ο αριστερός μπακ του Αίολου Βασίλης Παρασκευόπουλος (Φωτογραφία) ήταν ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε και στον περσινό κυπέλλου (Ποταμιά-Παναγραφιωτικός). Τότε έπαιξε με την φανέλα των Αγράφων με την ομάδα του να χάνει τον τίτλο στην παράταση.

Ξεχώρισε ο Λάππας


Εξαιρετική παρουσία είχε στο κέντρο της άμυνας του ΑΠΟΚ ο βραχύσωμος Νίκος Λάππας, που «καθάρισε» ουκ ολίγες επικίνδυνες καταστάσεις στα μετόπισθεν του Βελουχίου.

Ρούσσης παντός γηπέδου


Ο έμπειρος Φθιωτός φορ Κώστας Ρούσσης έκανε πολύ καλή εμφάνιση πλην του υποδειγματικού γκολ-πέναλτι στο 86΄ βοήθησε ακόμη και στο αμυντικό κομμάτι την ομάδα του.

Είσοδος με παιδιά Ακαδημών
Οι δυο ομάδες εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο συνοδευόμενοι με παιδιά των ακαδημιών της Ακαδημίας «Καρπενήσι 2002» και του ΠΑΟ Καρπενησίου. Μάλιστα τα παιδιά είδαν τον τελικό πίσω από τις δυο εστίες εκτελώντας χρέη Bal Boys.




Και αστυνομία
Ο τελικός κυπέλλου έγινε με διακριτική παρουσία αστυνομικής δύναμης. Σε κανέναν άλλο τελικό κυπέλλου την τελευταία 20ετία δεν έχει παραβρεθεί αστυνομική δύναμη. Ο τελικός κυπέλλου είναι η γιορτή της κάθε ένωσης και σίγουρα δεν χρειάζονται μέτρα ασφαλείας.



4ος σε 3 χρόνια
Ο Αίολος κατακτά τον 4ο τίτλο του σε μια 3ετια, ο οποίος είναι και αυτός εις βάρος του ΑΠΟΚ.

Από το 2014
Αντίθετα ο ΑΠΟΚ έχει να κατακτήσει τίτλο σχεδόν 3 χρόνια από τον Απρίλιο του 2014 και το πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν.

Έφτασε τα 7
Ο τροπαιούχος Αίολος έχει πλέον 7 κύπελλα Ευρυτανίας. Το Βελούχι έχει 18 και από 1 η Ποταμιά με τον Απεραντιακό.


Α΄ Μέρος

Χαιρετισμός Προέδρων
Πριν την έναρξη της αναμέτρησης οι δυο πρόεδροι των ομάδων Περικλής Πλακιάς (Αίολος), Αριστείδης Τσιούνης (ΑΠΟΚ) και ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Ευρυτανίας Γιώργος Παπαντζίμας χαιρέτησαν τους ποδοσφαιριστές των ομάδων και τους ευχήθηκαν καλή επιτυχία.



Κλειστό ματς
Στα πρώτα 45΄ λεπτά του ματς έγινε ένα κλειστό ματς με λιγοστές ευκαιρίες μπροστά από τις δυο εστίες.

Σημαντικές στιγμές


Ο Αίολος απώλεσε σημαντική ευκαιρία στο 9ο λεπτό με τον Κώστα Ρούσση να σουτάρει αδύναμα και τον Δημήτρη Ρεσίτη  να μπλοκάρει, με τον ίδιο στο 40΄ να σουτάρει άουτ και στο 42ο λεπτό με τον Νίκο Νικολάου (Φωτογραφία) από πλεονεκτική θέση χωρίς αντίπαλο να σουτάρει ψηλά άουτ.



1 τελική


Το Βελούχι έκανε μόλις μια αξιόλογη τελική προσπάθεια στο 38΄, όπου ο Αλέξανδρος Γενιτσαρόπουλος (Φωτογραφία) μετά από ατομική ενέργεια σούταρε λίγο πάνω από το τέρμα του Κύρου Παπαβασιλείου.


Οι καλύτερες φάσεις
9΄: Ο Νικολάου πάσαρε στον Ρούσση, ο οποίος έπαιξε το 1-2 με τον Καραχαλίδη και πλάσαρε μόνος του με τον Ρεσίτη, ο οποίος μπλόκαρε.
38΄: Ο Γενιτσαρόπουλος έκανε ατομική ενέργεια εκτός περιοχής και αριστερά, σούταρε λίγο πάνω από το τέρμα του Παπαβασιλείου.
40΄: Ο Ρούσσης δέχτηκε την κάθετη πάσα από τον Στύλα και σούταρε μετά από όμορφη ενέργεια άουτ από το αριστερό δοκάρι.
42΄: Ο Παπαβασιλείου με βολέ βρήκε τον Νικολάου που από καλή θέση μέσα στην περιοχή και αριστερά και χωρίς αντίπαλο σούταρε ψηλά άουτ.

Αγώνας επίδειξης στην ανάπαυλα
Κατά την διάρκεια του ημιχρόνου οι νεαροί ποδοσφαιριστές των ακαδημιών έπαιξαν στο πλάτος του γηπέδου σε αγώνα επίδειξης.






Β΄ μέρος

«Κυανόλευκη» πίεση
Ο ΑΠΟΚ από το 55΄ εώς το 70o λεπτό ήταν καλύτερος πίεσε τον αντίπαλο και έφτασε σε ορισμένες περιπτώσεις κοντά σε ένα τέρμα.

Κοντά στο γκολ

 
Το Βελούχι έφτασε 3 φορές κοντά στο γκολ στο 55ο λεπτό με τον Μίλτο Μπουγιώτα (Φωτογραφία Αριστερά) να πλασάρει και τον Κύρο Παπαβασιλείου να αποκρούει, με τον  Άλεξ Μπακαλίδη (Φωτογραφία κέντρο) στο 59΄ να πλασάρει άουτ και με τον Βασίλη Ντουφεκιά (Φωτογραφία Δεξιά) 71ο λεπτό να παίρνει κεφαλιά, που κατέληξε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Αίολου.




«Μίλησε» στο τέλος
Ο πρωταθλητής Αίολος έδειξε ξανά «μέταλλο» νικητή στα τελευταία λεπτά, όπου έφτασε στο γκολ στο 86΄.

Πέναλτι-τίτλου
Ο Ντένις Καραχαλίδης στο 85΄ τροφοδότησε όμορφα τον Κώστα Ρούσση, ο οποίος βρέθηκε απέναντι στον Δημήτρη Ρεσίτη¨, σούταρε με τον πορτιέρο του ΑΠΟΚ να κάνει την απόκρουση του ματς. Στην συνέχεια της φάσης ο Νίκος Νικολάου ανατράπηκε από τον Δημήτρη Τσιλιμέκη κερδίζοντας το πέναλτι. Ο Κώστας Ρούσσης ανέλαβε να το εκτελέσει και με εξαιρετική εκτέλεση στο αριστερό «παραθυράκι» της εστίας του ΑΠΟΚ χάρισε τον τίτλο στην ομάδα του (1-0). Το «χρυσό» γκολ πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους ποδοσφαιριστές του Αίολου.







Οι καλύτερες φάσεις
55΄: Ο Γενιτσαρόπουλος βρήκε τον Μπουγιώτα που πλάσαρε, ο Παπαβασιλείου απέκρουσε και στην συνέχεια η μπάλα κατέληξε από αμυνόμενο κόρνερ.
57΄: Ο Μπόνιας πάσαρε στον Ρούσση, που σούταρε και ο πορτιέρο του ΑΠΟΚ μπλόκαρε.
59΄: Ο Κουτσουπιάς προσπάθησε να σουτάρει και η μπάλα στρώθηκε στον Μπακαλίδη, που σούταρε μέσα από την περιοχή άουτ από το αριστερό δοκάρι του Αίολου.
63΄: Ο Κουτσουπιάς βρήκε τον Γενιτσαρόπουλο, που έκανε ατομική ενέργεια και σούταρε εκτός περιοχής πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Παπαβασιλείου.
71΄: Ο Συγκελόπουλος εκτέλεσε κόρνερ από τα δεξιά και η κεφαλιά του Ντουφεκιά στο δεύτερο δοκάρι πέρασε πάνω από το τέρμα του Αίολου.
85΄: Ο Καραχαλίδης τροφοδότησε τον Ρούσση που σούταρε από κοντά, ο Ρεσίτης απέκρουσε σωτήρια και στην συνέχεια της φάσης ο Τσιλιμέκης ανέτρεψε τον Νικολάου.
86΄: Ο Ρούσσης εκτελεί την εσχάτη των ποινών και με εκτέλεση στο αριστερό «Γ» του Ρεσίτη γράφει το 1-0.

Πανηγυρισμοί νικητών
Μετά το τελευταίο σφύριγμα της αναμέτρησης οι ποδοσφαιριστές του Αίολου πανηγύρισαν τον πρώτο τίτλο της χρονιάς. Μάλιστα φώναξαν όλοι μαζί δυνατά στο κέντρο του γηπέδου 3 φορές «Αίολος»!








Κίτρινες Κάρτες
Μπόνιας, Στύλα, Καραχαλίδης, Τσιλιμέκης, Συγκελόπουλος, Μπουγιώτας

Διακριθέντες
Αίολος: Ρούσσης, Μπόνιας, Τριανταφυλλόπουλος, Αζακάς
ΑΠΟΚ Βελούχι: Λάππας, Ρεσίτης

Δηλώσεις Προπονητών

Σπύρος Λέντας (Αίολος): «Καταρχάς να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής της διοργάνωσης, την ΕΠΣ, τους διαιτητές, τα συμβούλια και τους Προέδρους και των δυο ομάδων και περισσότερο τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι παίξανε ένα αθλητικότατο παιχνίδι σε πολύ καλά πλαίσια. Παίχτηκε η νίκη μέχρι το τελευταίο λεπτό, αλλά περισσότερα συγχαρητήρια θα δώσω στους δικούς μου παίχτες για την κατάκτηση του κυπέλλου. Εγώ φυσικά δεν έχω τόσο μεγάλη συμμετοχή στο κύπελλο, γιατί έτυχε να είμαι στον πάγκο σε ένα παιχνίδι, σήμερα στον τελικό. Δεν παύει να είναι μεγάλη επιτυχία για τα παιδιά, για την προσπάθεια που κάνουν σε αυτό το μικρό πρωτάθλημα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, ειδικά τις καιρικές φέτος. Το ευχάριστο ήταν ότι έγινε με καλό καιρό ο αγώνας, όλα κύλησαν ομαλά. Είμαστε χαρούμενοι για την νίκη, αλλά πρέπει να σταματήσουν τα πανηγύρια, διότι ο απώτερος σκοπός της ομάδας είναι άλλος. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε και να κυνηγήσουμε και τον άλλο τίτλο. Συγχαρητήρια και πάλι σε όλους.»

Γιάννης Φλωράκης (ΑΠΟΚ Βελούχι): «Πιστεύω ότι το παιχνίδι δεν ήταν καλό σε γενικές γραμμές και δεν ήταν όπως εξελίχτηκε στο τέλος καλό και για εμάς. Κάναμε ένα ατομικό λάθος, ενώ έχουμε πει ότι διώχνουμε την μπάλα, την κρατήσαμε. Δεν ευθύνεται ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να είχαμε τελειώσει το παιχνίδι πολύ γρηγορότερα, όταν χάσαμε στο δεύτερο ημίχρονο τις πιο σημαντικές ευκαιρίες. Δυστυχώς έτσι είναι το ποδόσφαιρο, δεν καταφέραμε να τελειώσουμε τις φάσεις, από ένα δικό μας ατομικό λάθος κάναμε το πέναλτι, το οποίο ήταν φυσικά και χάσαμε το παιχνίδι. Η μια ομάδα προσπαθούσε να παίξει ποδόσφαιρο, βγήκε μπροστά. Η άλλη αμυνόταν, έδιωχνε και προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί το λάθος του αντιπάλου. Τελικά δικαιώθηκε η ομάδα, η οποία αμυνόταν. Ήταν ένας τίτλος, τον χάσαμε, όμως βασικός στόχος παραμένει το πρωτάθλημα και συνεχίζουμε. Θα κοιτάξουμε να αναδιοργανωθούμε, οπωσδήποτε αυτό το αποτέλεσμα θα μας επηρεάσει ψυχολογικά. Από εβδομάδα σε εβδομάδα αλλάζουν τα συναισθήματα στο ποδόσφαιρο, για αυτό είναι και το καλύτερο άθλημα. Θα κοιτάξουμε να αλλάξουμε το κλίμα, το οποίο είναι εναντίον μας αυτήν την στιγμή και να κερδίσουμε το παιχνίδι του πρωταθλήματος, ώστε να πάμε στα μπαράζ με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά πόντων γίνεται. Συγχαρητήρια στην ομάδα του Αιόλου, δίκαια πήρε το κύπελλο, πιστεύω το θέλανε περισσότερο από εμάς. Εμείς ήμασταν περισσότερο αγχωμένοι, ίσως να στοίχισε την ομάδα που έμενε τόσα χρόνια χωρίς τίτλους, να μην ξέρει σε κρίσιμα παιχνίδια να παίρνει τους τίτλους. Θα κοιτάξουμε να το βελτιώσουμε, ώστε να καταφέρουμε να φτάσει η ομάδα εκεί που πρέπει να φτάσει.»

Συνθέσεις Ομάδων

Αίολος (Σπύρος Λέντας): Παπαβασιλείου, Φούκας, Παρασκευόπουλος, Αζακάς, Ζαραβέλης, Τριανταφυλλόπουλος, Μπόνιας, Στύλα(89΄ Μούργκας), Ρούσσης, Καραχαλίδης, Νικολάου

ΑΠΟΚ Βελούχι (Γιάννης Φλωράκης): Ρεσίτης, Τσιλιμέκης, Συγκελόπουλος, Δημητρίου, Λάππας, Κουτσουπιάς, Χαλλής(65΄ Ντουφεκιάς), Κουτσούμπας(81΄ Φλωράκης), Μπουγιώτας, Μπακαλίδης, Γενιτσαρόπουλος

Διαιτητής: Κώστας Διώτης (ΕΠΣ Ευρυτανίας)
1ος Βοηθός: Νεκτάριος Χρυσαφόπουλος (ΕΠΣ Ευρυτανίας)
2ος Βοηθός: Λάμπρος Κολοκώτσιος (ΕΠΣ Ευρυτανίας)
4ος Διαιτητής: Δημήτρης Κουρλός(ΕΠΣ Ευρυτανίας)


















































Ρεπορτάζ & Φωτογραφίες: Παναγιώτης Κολλημένος