Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Παναγιώτης Ρήγας: «Η συνολική διαδρομή της Μούτας μέσα από τις δυσκολίες έκανε την πορεία μας πετυχημένη και έπειτα ο προορισμός»

Ο προπονητής της Μούτας Δομοκού Παναγιώτης Ρήγας παραχώρησε αποκλειστική και πλήρης συνέντευξη στο ''Evrytania Sport''. Η ομάδα του, αντίπαλος του Άτλαντα φέτος και της Π.Α.Κ. φέτος και πέρυσι ανέβηκε στην Β΄ ΕΣΚΑΣΕ, κατακτώντας την 3η θέση.
Αρχικά ο ικανότατος coach μας αναλύει την σαιζόν που μας πέρασε και τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν σε όλο το εγχείρημα. Αναφέρεται στα συστατικά της επιτυχίας και που κρίθηκε κατά την γνώμη του η άνοδος στην παραπάνω κατηγορία. Μιλά για τον προγραμματισμό της ομάδας και την στελέχωση των νεαρών παιχτών με πιο έμπειρων. Η παρουσία των: Γιώργο Μπέλλη, Κώστα Κωνσταντίνου και Ντίνου Πολύμερου έδωσε άλλη αίγλη στους Δομοκίτες και στην κατηγορία.
Ο Δομοκός διαθέτει ακαδημίες με 80 περίπου παιδιά, τροφοδοτώντας την ανδρική ομάδα, η οποία έχει έντονο το νεανικό στοιχείο. Ο προγραμματισμός εν όψει της νέας περιόδου έχει ξεκινήσει ήδη και η Μούτα θα κινηθεί με παρόμοια συστατικά. Τα λόγια του για τις δυο ομάδες της Ευρυτανίας είναι αρκετά θετικά και τιμητικά για την δουλειά που γίνεται στην περιοχή μας.
Ο κ. Ρήγας, προπονητής  της Μούτας από τo 2011(Και από το 2014 της ανδρικής ομάδας μετά την ενεργοποίηση της) έχει παίξει ως καλαθοσφαιριστής στις εξής ομάδες: Α.Σ. Φθιωτίς, Παμφθιωτικός, ΑΣΕ Μπούκαλη, Λοκρός Αταλάντης, Verviers-Pepinster(Βέλγιο), Έσπερος Λαμίας, Μούτα Δομοκού και Πρωτέας Λαμίας.

Η συνέντευξη είναι η ακόλουθη:

Evrytania Sport: Κύριε Ρήγα να σας καλωσορίσουμε στην σελίδα μας και να σας συγχαρούμε για την επιτυχία της Μούτας. Μιλήστε μας για την φετινή της πορεία.
Παναγιώτης Ρήγας: «Εγώ σας ευχαριστώ για την συνέντευξη και τις ευχές. Η φετινή πορεία της ομάδας έκλεισε ιδανικά με την άνοδο μας στην Β΄ κατηγορία σε μια ιδιαίτερη σαιζόν για εμάς. Οι δυσκολίες ξεκίνησαν από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου έπρεπε να λύσουμε το πρόβλημα στο μοντάρισμα της ομάδας, μιας και πλην των παίδων/εφήβων δεν υπήρχε μεταβατική περίοδος για τους άνδρες και σωστή προετοιμασία του συνόλου για το πρωτάθλημα. Ως γνωστόν σε όλες τις επαρχιακές ομάδες και όχι μόνο τα προβλήματα διογκώθηκαν με απόντες μαθητές και φροντιστήρια/διαβάσματα, με ενήλικες εργαζομένους και πολλούς οικογενειάρχες, με αποτέλεσμα η ομάδα να μην προπονηθεί όπως θα έπρεπε, ούτε και να αγωνιστεί πλήρης μέσα στην χρονιά. Σαν να μην έφτανε αυτό το πρωτάθλημα επεκτάθηκε λόγω της χειμερινής κακοκαιρίας, οι αναβολές έπεφταν βοχή και η αγωνιστική απραξία πλήγωσε και την δική μας ομάδα. Παρόλα αυτά δεν μας διέκρινε ούτε μια στιγμή(και εμένα ποτέ προσωπικά) η μιζέρια και η κακομοιριά. Η ομάδα κατάφερε και στιλβώθηκε μέσα από αυτές τις δυσκολίες και με λίγες(για τα δεδομένα του προπονητή) προπονήσεις, αλλά και αρκετά φιλικά αποκτήσαμε ταυτότητα μέσα στο γήπεδο και γενικότερα στα περισσότερα ματς παίξαμε όμορφο μπάσκετ, επιβραβεύοντας ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, που συνδυάζει λίγους έμπειρους παίχτες με πολλούς πιτσιρικάδες. Εν κατακλείδι η συνολική διαδρομή μέσα από τις δυσκολίες έκανε την πορεία μας πετυχημένη και έπειτα ο προορισμός. Αξίζουν πολλά μπράβο και συγχαρητήρια σε όλους όσους δούλεψαν και προσέφεραν το λιθαράκι τους στην επιτυχία της ομάδας και γενικότερα της περιοχής, από τον Πρόεδρο, τους λιγοστούς παράγοντες, όλους τους παίχτες, γονείς και φιλάθλους, που ήταν δίπλα μας. Θέλω να πιστεύω ότι τους ξεπληρώσαμε με ωραία στιγμές και χαμόγελα υπερηφάνειας για ότι καταφέραμε. Ήταν μια τεράστια επιτυχία για την ομάδα και την περιοχή.»

Evrytania Sport: Ποια ήταν τα συστατικά της ανόδου κατ΄ εσάς; Πιστέψαμε ότι κάποτε θα χαθεί και που πιστεύετε ότι κρίθηκε;
Παναγιώτης Ρήγας: «Γενικότερα τα συστατικά της ομάδας από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την σαιζόν 2014-2015 το ανδρικό τμήματα είναι τα ίδια: Αγάπη, σεβασμός, μεράκι για δουλειά, προγραμματισμός, πίστη στο πλάνο και προσεκτική επιλογή παιχτών/ανθρώπων που θα δουλέψουν μαζί μας και θα εισχωρήσουν στα αποδυτήρια της ομάδας. Ο ερχομός τριών σπουδαίων παιχτών φέτος σε συνδυασμό με την ενέργεια και τν δίψα των εξαιρετικών νεαρών μας και των «παλιών» ήρθε και έδεσε σε αυτήν την συνταγή και κάλυψε επάξια το περυσινό κενό, που δημιουργήθηκε από τους παίχτες που έφυγαν και αποσύρθηκαν. Σίγουρα πέρασε από το μυαλό μας ότι ίσως θα χαθεί, αυτό όμως μας κράτησε σε εγρήγορση και με αυξημένο κίνητρο. Υπήρξαν συγκεκριμένες στιγμές/παιχνίδια που ήρθαμε σε πολύ δύσκολη θέση, είχαμε μεμονωμένα κάποιες κακές διαιτησίες, αλλά είναι ανθρώπινο. Είχαμε και τραμπουκισμούς σε παίχτες εντός γραμμών, το οποίο είναι αντιαθλητικό, αλλά έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε και αυτό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν ρίξαμε ποτέ ευθύνες σε διαιτητές και αντιπάλους. Κοιτούσαμε τι δεν κάναμε καλά εμείς σαν ομάδα και δουλεύαμε για να το βελτιώσουμε, αγωνιστικά και ανθρώπινα. Το εξαιρετικό κλίμα που υπήρχε μεταξύ προπονητή/παιχτών/παραγόντων, όπως και η ποιότητα του χαρακτήρα μας εντός και εκτός γηπέδου μας κράτησε ψύχραιμούς και ενωμένους, κάτι που βγήκε στον τελικό της κατάταξης σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι. Σε αυτά τα σημεία θεωρώ ότι κρίθηκε συνολικά η χρονιά, στην αυτοσυγκέντρωση μας, στην ομαδικότητα μας και στο τι έπρεπε να κάνουμε εμείς σωστά μέσα στο γήπεδο. Δεν χρειάζεται να μπω σε αγωνιστικές λεπτομέρειες, θα αναφέρω μόνο ότι η ομάδα δεν είχε μόνο αποτελεσματική επίθεση(77 πόντους μ.ο.), αλλά και εξαιρετική άμυνα(52 πόντους ανά παιχνίδι).»


Evrytania Sport: Αρκετοί θεωρούν ότι χωρίς την παρουσία των τριών παιχτών(Μπέλλης-Κωνσταντίνου-Πολύμερος) τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Ποια η γνώμη σας για αυτό;
Παναγιώτης Ρήγας: «Σίγουρα η παρουσία των τριών παιχτών ήταν καταλυτική για την πορεία της ομάδας. Τα πράγματα όμως θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά από πέρυσι, αν δεν χάναμε στα μπαράζ ανόδου από τον Κένταυρο Λιβαδειάς με ένα εγκληματικό σφάλμα της γραμματείας. Τα πράγματα θα ήταν επίσης διαφορετικά(με όλο τον σεβασμό στον αντίπαλο) και για την Αναγέννηση Λαμίας χωρίς τους: Χρήστο Τσακωνίτη, Βασίλη Κουμπούρα, Βασίλη Διαμαντή και δυο αξιόλογους φοιτητές, που την ενίσχυσαν φέτος. Και για τον Άταντα θα ήταν διαφορετικά αν μας κέρδιζε με +11 πόντους, όπως και σε πολλές τοπικές κατηγορίες. Ίσως και ο Ολυμπιακός χωρίς την μεταγραφή του Βασίλη Σπανούλη να μην κατακτούσε τόσους τίτλους. Πολλά ίσως…Ο καθένας στις ομάδες του προγραμματίζει τι θέλει, προτείνει και προσφέρει ότι μπορεί, καλό είναι με ειλικρίνεια. Αντίθετα ο καθένας ζυγίζει και αξιολογεί ομάδες, προπονητές και παράγοντες και άπαντα θετικά η αρνητικά. Πολλοί μπορούν να θεωρούν ότι θέλουν και κυρίως ότι τους βολεύει. Ακούστηκαν ότι έγιναν πολλά φέτος με αυτά τα παιδιά, με εμένα προσωπικά και με το Δ.Σ. του συλλόγου μας. Είναι εύκολο να φορτώνεις σε άλλους τα λάθη σου και έπειτα να τους δείχνεις με το δάχτυλο και να λες «αυτός φταίει». Έχουμε και εμείς πράγματα να πούμε αν χρειαστεί. Ας μην εκθέσουμε όμως κανέναν επί του παρόντος. Η τοποθέτηση μου είναι ότι η πόρτα της ομάδας μας είναι ανοιχτή για όποιον θέλει να παίξει μπάσκετ και είναι ταυτόχρονα χαρακτήρας που δεν θα δημιουργήσει προβλήματα. Οι συγκεκριμένοι παίχτες αρνήθηκαν να παίξουν κάπου αλλού και αυτό θα έπρεπε να προβληματίζει όχι μόνο γιατί δεν πήγαν κάπου πιο βολικά και κοντά χιλιομετρικά, αλλά γιατί ήρθαν σε μας. Αυτό το τελευταίο ειδικά πείραξε πολύ κόσμου. Εγώ είμαι φίλος εδώ και σχεδόν μια 15ετια με τα παιδιά(πλην του Κώστα Κωνσταντίνου) υπήρξα συμπαίχτης τους παλαιότερα όπως και πρόσφατα και ήξερε ότι ένας τον άλλον τι άνθρωποι είμαστε. Ότι κάναμε πέρυσι με τους: Νίκο Ρήγα και Αντώνη Νικολάου πράξαμε και φέτος. Να στελεχώσουμε με 2-3 έμπειρους παίχτες τον κορμό των νεαρών και ενηλίκων γηγενών παιχτών. Κυρίως για τον χαρακτήρα τους και μετά για την μπασκετική αξία, όπως επίσης για να πάρουν εικόνες οι μικροί μας, που θα τους βοηθούσαν να ανοίξουν τα φτερά τους για το μέλλον.»

Evrytania Sport: Η Μούτα διαθέτει και εξαιρετικές ακαδημίες. Μιλήστε μας για την προσπάθεια σας σε αυτές.
Παναγιώτης Ρήγας: «Η Μούτα διατηρεί ακαδημίες με συνολική παρουσία σχεδόν 80 παιδιών. Αυτό είναι αποτέλεσμα κόπων και αγάπης της διοίκησης, προσωπικής και των γονιών τα τελευταία 6 χρόνια. Δεν έχουμε στεφθεί ακόμη με κάποια τεράστια επιτυχία, αλλά κάποιες δεύτερες θέσεις σε πρωταθλήματα παίδων και κάποιες πρωτιές στο παρελθόν σε τουρνουά μίνι, παμπαίδων, παγκορασίδων. Είναι και αυτές σημαντικές για όλους μας. Σε ατομικό επίπεδο έχουμε την τιμή να προσκαλούν παίχτες μας σε μικτές ομάδες παίδων-κορασίδων, όπως και να δοκιμάζονται αγόρια και κορίτσια σε διάφορες γνωστές ομάδες και καμπ της Ελλάδας. Και όλα αυτά αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Στόχος μας ήταν και είναι από την πρώτη στιγμή να διαμορφώσουμε μέσα στο γήπεδο σωστούς χαρακτήρες, να κοινωνικοποιηθούν τα παιδιά, να «ποτιστούν» με αξίες, όπως αγάπη, σεβασμός, ομαδικότητα, συνδυάζοντας με επιμονή και υπομονή την εκμάθηση των βασικών του μπάσκετ. Να σταθώ επίσης ότι στις τρεις σαιζόν του ανδρικού μας  η ομάδα στελεχώνεται συνεχώς με 2 και 3 παίχτες παιδικού η εφηβικού στην 5αδα και συνολικά 7-8 νεαρών στην 12αδα και δίνουμε χρόνο συμμετοχές σε όλα τα παιδιά.»

Evrytania Sport: Η επόμενη ημέρα της Μούτας στην Β΄ ΕΣΚΑΣΕ; Έχει αρχίσει ο προγραμματισμός;
Παναγιώτης Ρήγας: «Ναι βεβαίως και έχει ξεκινήσει ο προγραμματισμός για την νέα χρονιά. Η επόμενη μέρα λέει ότι συνεχίζουμε με τα ίδια συστατικά και πρώτο στόχο έχουμε να τελειώσουμε αξιοπρεπώς την αγωνιστική μας χρονιά, εξασφαλίζοντας την παραμονή μας στην κατηγορία, παίζοντας ωραίο μπάσκετ και δίνοντας χρόνο συμμετοχής ξανά σε νέα παιδιά. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω ακόμη αυτήν την στιγμή.»

Evrytania Sport: Δεν θα μπορούσαμε να μην σας ρωτήσουμε την άποψη σας για τις ομάδες της Ευρυτανίας(Άτλας και Π.Α.Κ.), αλλά και για την Αναγέννηση Λαμίας.
Παναγιώτης Ρήγας: «Ο Άτλαντας φέτος έδειξε ένα πολύ καλό, δυνατό και ανταγωνιστικό σύνολο και διαβάζω ότι διαθέτει και καλά τμήματα υποδομής. Πιστεύω πως τα παιδιά εκεί ξέρουν τι κάνουν και είναι θέμα χρόνο και για αυτούς να ανεβάσουν επίπεδο όλα τα αγωνιστικά τους τμήματα. Η Π.Α.Κ. φέτος πάλεψε προς τιμήν της με κάποιους μεγάλους και πολλά παιδιά του παιδικού και μπράβο της . Διαθέτει επίσης καλές υποδομές, να συνεχίσουν να δουλεύουν όλοι τους με μεράκι και υπομονή. Η Αναγέννηση Λαμίας φέτος παρουσίασε μια εξαιρετικά δυνατή ομάδα, ικανή να πρωταγωνιστήσει και στο Β΄ τοπικό. Διαθέτει πολύ καλά αγωνιστικών τμημάτων αγοριών που πρωταγωνιστούν εδώ και χρόνια με τεράστιες επιτυχίες και τίτλους στο γυναικείο μπάσκετ.»

Evrytania Sport: Σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη και προσθέστε ότι επιθυμείτε
Παναγιώτης Ρήγας: «Σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη και την δυνατότητα που μου δώσατε να ακουστώ και να προβληθεί ο σύλλογος μας. Καλή συνέχεια στο έργο που κάνετε.» 







Συνέντευξη: Δημήτρης Κολλημένος