Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Γιάννης Χρυσάφης: «Από τα καλύτερα ποδοσφαιρικά πράγματα που μου έχουν συμβεί το κλίμα της Ποταμιάς»

Αποτελεί το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικά όνομα που έχει περάσει από το τοπικό πρωτάθλημα της Ευρυτανίας. Πρόκειται για τον 37χρονο Γιάννη Χρυσάφη της πρωταθλήτριας Ποταμιάς, ο οποίος παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Evrytania Sport. Αρχικά μας αναφέρει τους λόγους που τον οδήγησαν να αγωνιστεί με τα χρώματα των Μεγαλοχωριτών, με τους δυο βασικότερους να είναι η θέληση της διοίκησης για την απόκτηση του και η γνωριμία του με τον συμπαίχτη του Γιώργο Φαρμάκη.
Η χρονιά εξελίχτηκε όπως ακριβώς την περίμενε σε μια καινούργια και ωραία εμπειρία για αυτόν. Συνάντησε δυο πολύ καλές ομάδες στον νομό, αναγνωρίζοντας την αξία και του Αιόλου. Πιστεύει ότι η  ήττα στον πρώτο αγώνα «αφύπνισε» την Ποταμιά και δεν πίστεψε ότι θα χαθεί ο τίτλος στο τελευταίο ματς.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο οικογενειακό κλίμα της Ποταμιάς, στη διοίκηση και τους συμπαίχτες, χαρακτηρίζοντας τα ως ένα από τα καλύτερα ποδοσφαιρικά πράγματα της καριέρας του. Δεν παραλείπει να επισημάνει και την συμβολή των προπονητών Λάκη Αναστασόπουλου και Γιάννη Φλωράκη. Αφιερώνει το πρωτάθλημα στη διοίκηση για την προσπάθεια που έκανε για την επίτευξη της επιτυχίας. Παράλληλα μας απαντά στην ερώτηση μας για την επόμενη μέρα της Ποταμιάς, αλλά και του ίδιου προσωπικά.
Κορυφαία στιγμή της καριέρας του σύμφωνα με αυτόν  ήταν ο τελικός κυπέλλου με τη φανέλα του Άρη απέναντι στον Ολυμπιακό και ύστερα οι εννιά άνοδοι που έχει σημειώσει με διαφορετικές ομάδες.
Ο Γιάννης Χρυσάφης γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου του 1981. Αγωνίστηκε σε 5 παιχνίδια με την Ποταμιά, 4 στο πρωτάθλημα και ένα στο κύπελλο. Σκόραρε τρεις φορές, εκ των οποίων το ένα γκολ ήταν το νικητήριο στο «χρυσό» 0-1 επί του Αιόλου, το οποίο έφερε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία των Μεγαλοχωριτών. Έχει 72 συμμετοχές και 2 γκολ στη Super League και στη Football League 59 συμμετοχές και 11 γκολ. Το 2005 έπαιξε στον τελικό κυπέλλου με τον Άρη κόντρα στον Ολυμπιακό. Έχει αγωνιστεί πλην των «πορτοκαλί» στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού, στη Μαρκό, στον ΟΦΗ, στον Πανηλειακό, στον Άρη, στον Λεβαδειακό, στο Αιγάλεω, στον Πανθρακικό, στον Παναιτωλικό, στα Τρίκαλα, στην Παναχαϊκή, στον Παναιγιάλειο, στη Χαλκίδα, στον Αστέρα Μαγούλας, στον Ιωνικό, στην Τριγλία Ραφήνας, στην Ατλαντίδα και στον Παλληνιακό.

Η συνέντευξη του Χρυσάφη ήταν η ακόλουθη:

Evrytania Sport: Γιάννη να σε ρωτήσουμε αρχικά πως πήρες την απόφαση να ανηφορίσεις για το Καρπενήσι και την Ποταμιά.
Γιάννης Χρυσάφης: «Έπαιξαν ρόλο 2-3 σημαντικοί λόγοι για εμένα. Σίγουρα ο ένας είναι ότι ξέρω πάρα πολλά χρόνια τον Γιώργο Φαρμάκη και μου είπε ακριβώς τι συμβαίνει πάνω. Μου είπε ότι πάνω από όλα είναι μια παρέα, μια οικογένεια, που έχουν φτιάξει στην ομάδα και θέλουν να κάνουν το κάτι παραπάνω. Ένας άλλος μεγάλος λόγος ήταν ότι οι άνθρωποι της διοίκησης της Ποταμιάς μου έδειξαν ότι πραγματικά έχουν μεγάλη θέληση να με φέρουν στην ομάδα. Αυτό πραγματικά ήταν ότι καλύτερο για εμένα. Κατέβηκαν 2-3 φορές στην Αθήνα, συζητήσαμε και δεν δυσκολευτήκαμε καθόλου να συμφωνήσουμε. Η απόφαση πάρθηκε σχεδόν αμέσως και πήγαν όλα θετικά.»

Evrytania Sport: Περίμενες το καλοκαίρι που ήρθες για προετοιμασία στα μέρη με τον Παλληνιακό ότι λίγους μήνες μετά θα ερχόσουν να παίξεις στην Ευρυτανία ;
Γιάννης Χρυσάφης: «Η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα, γιατί στα μέσα της χρονιάς έφυγα από μια ομάδα, τον Παλληνιακό, που ουσιαστικά είχαμε πάρει το πρωτάθλημα και είχαμε κάνει και την άνοδο στη Γ΄ Εθνική. Από εκεί και πέρα ποτέ δεν ξέρεις, ήταν και αυτό για εμένα κάτι καινούργιο, κάτι ωραίο και εξελίχτηκε όπως ακριβώς το περίμενα και εγώ.»

Evrytania Sport: Ποιες ήταν οι εντυπώσεις από το πρωτάθλημα της Α΄ ΕΠΣ Ευρυτανίας;
Γιάννης Χρυσάφης: «Συνάντησα δυο πάρα πολύ καλές ομάδες, που ήταν η Ποταμιά και ο Αίολος. Θεωρώ ότι σίγουρα εμείς κάναμε τη διαφορά και σε ομαδικό και σε ατομικό επίπεδο και αυτό φάνηκε και στο τέλος. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχουν και κάποιες άλλες ομάδες, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει ακόμη πιο δυνατό πρωτάθλημα και να μπορέσουνε να βγάλουνε και παραπάνω περισσότερους ποδοσφαιριστές από όλο αυτό το κομμάτι.»

Evrytania Sport: Θα θέλαμε να μας πεις πως ήρθε ο τίτλος ενάντια στον Αίολο. Σας πέρασε από το μυαλό μετά την ήττα στο πρώτο ματς ότι μπορεί να χαθεί το πρωτάθλημα;
Γιάννης Χρυσάφης: «Θεωρώ όπως συζήτησα και με τους ανθρώπους εκεί ότι αυτή η ήττα μας έκανε καλό, γιατί κανείς δεν περίμενε ότι θα κερδίζαμε στα χαρτιά, ούτε με τα ονόματα, ούτε με τίποτε άλλο, παρά μόνο μέσα στο γήπεδο. Θεωρώ ότι στο πρώτο παιχνίδι  πήγαμε και χάσαμε από τον Αίολο, γιατί νομίζαμε ότι θα κερδίσουμε εύκολα, αλλά αυτό μας βοήθησε πάρα πολύ για τη συνέχεια. Ήμασταν πάρα πολύ συνειδητοποιημένοι για το τι συμβαίνει και πάρα πολύ σίγουροι ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μην κερδίσουμε το τελευταίο παιχνίδι και να μην πάρουμε το πρωτάθλημα.»

Evrytania Sport: Ένα γενικότερο σχόλιο σου για τους συμπαίχτες, τη διοίκηση και τους προπονητές που συνεργάστηκες.
Γιάννης Χρυσάφης: «Επειδή είχα ανέβει και αυτή την Κυριακή πάνω, για να δω τα παιδιά και όλους τους ανθρώπους που έκαναν ένα τραπέζι στο Μεγάλο Χωριό να αναφέρω πως έκανα πάρα πολύ καλούς φίλους. Θεωρώ ότι είναι από τα καλύτερα ποδοσφαιρικά πράγματα που μου έχουν συμβεί. Παρόλο που έχω κάνει πάρα πολλές ανόδους με ομάδες και πανηγύρια και γιορτές, αυτό που συνάντησα και αυτό που ζω ακόμη και τώρα μετά από τόσες μέρες που έχει τελειώσει το πρωτάθλημα νομίζω ότι τα λέει όλα. Μια εβδομάδα πάνω τα παιδιά πανηγυρίζουν και πίνουν, είναι όλοι  μαζί μια ομάδα 25-30 άτομα από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο που το ζούνε, που τρώμε, μαζευόμαστε, πίνουμε, νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα. Μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας εννοείται ότι έχουν και οι δυο προπονητές που ήταν στην ομάδα. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο προηγούμενος προπονητής έχει βοηθήσει πάρα πολύ, τα μέγιστα, ώστε να φτάσει εκεί η ομάδα. Η διοίκηση υπερέβαλλε εαυτόν, ώστε να ψάξει σε αυτό το κομμάτι και να φέρει την ομάδα εκεί που την έφερε. Αν μίτοι άλλο όπως έχουμε πει και με τους ίδιους τους ανθρώπους θεωρώ ότι αν θέλετε και από μένα προσωπικά εγώ αυτό το πρωτάθλημα τους το αφιερώνω, γιατί πραγματικά κάνανε τα πάντα να πάρει η Ποταμιά το πρωτάθλημα.»

Evrytania Sport: Η επόμενη μέρα βρίσκει την Ποταμιά στη Γ΄ Εθνική. Τι πιστεύεις χάρης στην εμπειρία σου ότι πρέπει να προσέξει, για να σταθεί στο ύψος της;
Γιάννης Χρυσάφης: «Σίγουρα θα πρέπει να ξεκινήσουν από το σκεπτικό το τι πρέπει να κάνουνε σε αυτό το καινούργιο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής. Είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο πρωτάθλημα. Αυτό θα πρέπει να το συζητήσουν όλοι μαζί, να δουν τι μπορούν να προσφέρουν, τι μπορούν να έχουν στο τέλος και τι ομάδα πρέπει να φτιάξουνε για τους στόχους που θα βάλουνε. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι ακόμη καλό είναι λίγο να ζήσουνε το όλο θέμα, γιατί είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό για την ομάδα, οπότε έχουνε χρόνο να σκεφτούνε την επόμενη ημέρα.»

Evrytania Sport: Προσωπικά ποια είναι τα επόμενα σου ποδοσφαιρικά πλάνα; Υπάρχει πιθανότητα παραμονής στην Ποταμιά;
Γιάννης Χρυσάφης: «Για το τι θα γίνει και το τι θα κάνω του χρόνου δεν ξέρω καθόλου. Σίγουρα όμως ποδοσφαιρικά και αγωνιστικά είμαι σε καλή κατάσταση και θα κοιτάξω το καλύτερο δυνατό και από εκεί που μπορώ να προσφέρω και εγώ, γιατί μου αρέσει να κάνω πρωταθλητισμό, αυτό έχω μάθει να κάνω και θα πάω σε μια ομάδα που θα κάνει πρωταθλητισμό. Η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετά δύσκολο για εμένα να μείνω στην Ποταμιά, γιατί και εργάζομαι και μένω στην Αθήνα. Δεν μου είναι τόσο εύκολο να ακολουθήσω όλη την χρονιά την ομάδα. Από εκεί και πέρα όμως δεν έχω πάρει κάποια απόφαση, δεν έχω κλείσει κάποια πόρτα, γιατί πραγματικά νοιώθω πάρα πολύ κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους και σε αυτήν την ομάδα. Ίσως και μακάρι να μπορούσα να προσφέρω και εγώ για αυτή την νέα χρονιά.»

Evrytania Sport: Τελειώνοντας να σε ρωτήσουμε ποια θεωρείς την κορυφαία σου ποδοσφαιρική στιγμή;
Γιάννης Χρυσάφης: «Υπάρχουν πάρα πολύ όμορφες στιγμές, που έχω να θυμάμαι γενικά από το ποδόσφαιρο. Σίγουρα για μένα η στιγμή που με έχει σημαδέψει είναι ο τελικός κυπέλλου που είχα παίξει με τον Άρη ενάντια στον Ολυμπιακό στην Πάτρα. Νομίζω ότι αυτό είναι ότι καλύτερο μου έχει συμβεί. Έχω κάνει μέχρι στιγμής εννιά ανόδους με εννιά διαφορετικές ομάδες, που και αυτό για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό.»









Συνέντευξη: Δημήτρης Κολλημένος